FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON FAKÜLTESİ, FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI KLİNİK UYGULAMA YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
Madde 1
Bu yönerge, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Lisans öğrencilerinin klinik uygulama işlemlerini yürütmek için hazırlanmıştır.
Kapsam
Madde 2
Klinik Uygulama, II. Sınıf zorunlu “FTR 200 Temel Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Klinik Uygulaması ” ile IV. Sınıf zorunlu ve seçmeli klinik uygulamalarından oluşur. IV. Sınıf zorunlu ve seçmeli klinik uygulamaları Tablo 1’de gösterilmiştir.
Tablo 1 – IV. Sınıf Zorunlu ve Seçmeli Klinik Uygulamalar;
ZORUNLU |
(0-6-3) 4 FTR 435 Nörolojik Rehabilitasyonda Klinik Çalışma FTR 437 Pediatrik Rehabilitasyonda Klinik Çalışma |
(0-6-3) 4 FTR 434 Ortopedik Rehabilitasyonda Klinik Çalışma FTR 433 Kardiyopulmoner Rehabilitasyonda Klinik Çalışma
|
SEÇMELİ |
(0-6-3) 4 FTR 415 İş Uğraşı Tedavisinde Klinik Çalışma FTR 417 Geriatrik Rehabilitasyonda Klinik Çalışma FTR419 Yutma Bozuklukları Rehabilitasyonunda Klinik Çalışma FTR427 Nöroşirurjik Rehabilitasyon Klinik Çalışması FTR429 Onkolojik Rehabilitasyonda Klinik Çalışma |
(0-6-3) 4 FTR 404 Omurga Sağlığında Klinik Çalışma FTR 416 Kadın Sağlığı Fizyoterapi ve Rehabilitasyonunda Klinik Çalışması FTR 428 Romatizmal Hastalıklarda Rehabilitasyon Klinik Çalışması FTR 432 Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinde Klinik Çalışma FTR 420 El Rehabilitasyonunda Klinik Çalışma FTR 462 Sporcu Sağlığında Klinik Çalışma FTR 400 Yanık Rehabilitasyonunda Klinik Çalışma FTR 464 Protez-Ortez ve Rehabilitasyonunda Klinik Çalışma |
FTR 338 Klinik Uygulamada Yeterlilik I dersini almak için;
I ve II. Sınıfın ANA151, FZY119, ANA152, FZY120, FTR165, FTR229, FTR237, FTR239, FTR245, FTR247, FTR249, FTR200, FTR206, FTR234, FTR236, FTR238, FTR240, FTR254, FTR256, FTR258 kodlu derslerini almış ve başarmış olmak,
III. Sınıfın güz dönemindeki FTR341, FTR354, FTR356, FTR358, FTR360, FTR371, FTR397, FTR399 kodlu derslerini almış olmak,
Bahar Dönemindeki FTR326, FTR328, FTR330, FTR332, FTR334, FTR336, FTR350, FTR370, FTR372 kodlu derslerle eş zamanlı alıyor olmak,
FTR 452 Klinik Uygulamada Yeterlilik II dersini almak için;
FTR 452 Klinik Uygulamada Yeterlilik II dersini alabilmek için öğrencilerin aşağıda belirtilen klinik çalışma derslerinden güz ve bahar yarıyıllarında 2 zorunlu, 3 seçmeli (toplamda 4 zorunlu, 6 seçmeli) klinik çalışma derslerini almış olmak.
Zorunlu: FTR 435 -- FTR 437 -- FTR 433-- FTR 434
Seçmeli: FTR 415 -- FTR 417 -- FTR 419 -- FTR 427 -- FTR 429 -- FTR 400 -- FTR 404 -- FTR 416 FTR 420 -- FTR 428 -- FTR 432 -- FTR 462 -- FTR 464
IV. Sınıf Klinik Uygulamaları için;
Dayanak
Madde 3
Bu yönerge “Hacettepe Üniversitesi Ön Lisans, Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği”nin 10.maddesine dayanılarak ve Uluslararası Fizyoterapistler Birliği’nin belirlediği standartlar esas alınarak düzenlenmiştir. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğrencileri klinik uygulamalarını bu yönerge hükümlerine göre yaparlar.
Tanımlar
Madde 4
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümünün klinik uygulama çalışmalarının yürütülmesi ve klinik uygulama derslerinin düzenlenmesi, izlenmesi, çalışmalarla ilgili faaliyet ve esasların belirlenmesi ve sonuçların Dekanlığa iletilmesinden 2. Sınıf ve 4. Sınıf Koordinatörlüğü sorumludur.
Klinik uygulama çalışmaları Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Lisans 2. Sınıf ve 4. Sınıf Koordinatörlüğü tarafından yönerge esaslarına uygun olarak düzenlenir. 2. Sınıf ve 4. Sınıf Koordinatörlüğü, Koordinatörlük başkanı, 3 üye (en az öğretim görevlisi kadrosunda), öğrenci temsilcisi olmak üzere en az 5 üyeden oluşur.
Koordinatörlük başkanı, programla ilgili eğitim komisyonunun doğal üyesidir.
Klinik uygulama çalışmaları her sınıf için ayrı koordinatörlük tarafından yürütülür. Ayrıca klinik uygulama yapılan ünitelerdeki ünite sorumluları işleyişten sorumludur.
Klinik Uygulama: II. Sınıf FTR 200 Temel Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Klinik Uygulaması ve IV. Sınıf zorunlu ve seçmeli Klinik Çalışma derslerini ifade eder.
Koordinatörlük Başkanı: En az doçent unvanına sahip öğretim üyesidir.
Koordinatörlük Üyesi: En az öğretim görevlisi kadrosunda bölüm öğretim elemanıdır.
Öğrenci Temsilcisi: Bölüm öğrencilerinin kendi oyları ile koordinatörlükte çalışmak üzere seçilmiş temsilcidir.
Klinik Uygulama sorumlusu: İkinci ve dördüncü sınıfta yapılan klinik uygulama derslerine ait ders bilgi paketlerini hazırlayan ders sorumlusudur.
Ünite sorumlusu: Klinik uygulama yapılan ünitede işleyişten sorumlu öğretim üyesidir.
Klinik Uygulama yeri: H.Ü. Hastaneleri ile H.Ü. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Üniteleri ve işbirliği yapılabilecek ilgili birimlerdir.
İKİNCİ BÖLÜM
Görev ve Sorumluluklar
Madde 5
Koordinatörlük görev ve sorumlulukları;
Bölüm Başkanlığı koordinasyonu ile klinik uygulama için hazırlanmış Ders Bilgi Paketinin uygulanmasına danışmanlık eder, dersin yürütülmesini sağlar ve sürecin değerlendirmesini yapar. Bu kapsamda;
Klinik Uygulama sorumlusunun görev ve sorumlulukları;
-Klinik Uygulama için Ders Bilgi Paketini hazırlar, klinik uygulama için koşulların ders bilgi paketine uygun hale getirilmesine ve sürecin değerlendirilmesine katkı verir.
-İhtiyaçlar doğrultusunda klinik uygulama dersinin bilgi paketinin güncellenmesini sağlar.
-Klinik uygulama ile ilgili geri bildirimlerin alınması ve koordinatörlüklere iletilmesini sağlar.
Ünite sorumlusunun görev ve sorumlulukları;
- Klinik uygulama yapılan ünitede klinik uygulama çalışmalarının yönerge ve ders bilgi paketinde belirtilen esaslara uygun olarak yapılmasından sorumludur.
- Klinik uygulama yapan öğrencinin; Ders bilgi paketinde hedeflenen öğrenme çıktılarına ulaşılmasını sağlar.
-Klinik uygulama yapan öğrencileri gözlemler, klinik uygulamaya ait ölçme ve değerlendirme ölçeğine uygun değerlendirme yapar.
- Klinik uygulama yapan öğrenciler ile ilgili tüm bilgi ve belgeleri düzenler, koordinatörlüklere bildirir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Klinik Uygulama ile İlgili Zorunluluklar
Klinik Uygulama Kontenjanları:
Madde 6
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü lisans öğrencilerinin klinik uygulama kontenjanları, o eğitim öğretim dönemindeki öğrenci sayısı, klinik uygulama yapılacak ünite sayısı dikkate alınarak, her yıl klinik uygulamanın yapılacağı tarihten en az 2 ay önce koordinatörlük tarafından belirlenir ve ilan edilir.
Klinik Uygulama için gerekli belgeler:
Madde 7
Klinik uygulama kapsamında öğrenciden;
2. İki adet fotoğraf (Klinik Uygulama defteri ve Öğrenci İşleri için)
3. İş Kazası ve Meslek Hastalıkları ile Hastalık Sigortası dilekçesi istenir.
Klinik uygulama yapacaklara sağlanacak olanaklar
Madde 8
Klinik uygulama yapan öğrenciler için sigorta Hacettepe Üniversitesi tarafından yapılmaktadır. Klinik uygulama süresince öğrenciye ücret ödenmemektedir.
Öğrenciler, eğitim ve uygulama çalışmalarını yürütmek üzere yurt dışında klinik uygulama yapabilirler. Yurt dışı klinik uygulama yapılacak yerler koordinatörlükler tarafından incelenir. Uygun bulunan klinik uygulamalar için Hacettepe Üniversitesi’nin belirlediği yurt dışı klinik uygulama kuralları benimsenir.
Diğer Üniversitelerden klinik uygulama için başvuran öğrenciler için de Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Klinik Uygulama yönergesi geçerlidir.
Klinik uygulama zamanı ve süresi
Madde 9
FTR 200 Temel Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Klinik Uygulaması ikinci sınıfta 160 saat olmak üzere yapılır. Dördüncü sınıfta yapılan zorunlu ve seçmeli klinik uygulamaları ise güz ve bahar döneminde ve her bir dönem için 600 saat (toplam 1200 saat) olarak yapılır. İkinci ve dördüncü sınıfta toplam klinik uygulama süresi 1360 saattir.
Klinik Uygulamanın Değerlendirilmesi
Madde 10
Klinik uygulamaya yönelik değerlendirmeler ders bilgi paketinde belirtildiği gibi uygulanır. Ayrıca ekte yer almakta olan Fizyoterapi Bölümü öğrencileri için hazırlanan “Klinik Uygulama Değerlendirme Formu” kullanılmaktadır (Ek 2). Klinik Uygulama sorumlusu tarafından öğrencinin klinik uygulama yapacağı üniteye gönderilecek olan “Klinik Uygulama Değerlendirme Formu” klinik uygulama sonunda ünite sorumlusu tarafından doldurulur, onaylanır ve koordinatörlüğe iletilmek üzere klinik uygulama sorumlusuna gönderilir.
Öğrenci “Klinik Uygulama Raporu/Defteri”ni klinik uygulama süresince istenilen şekilde hazırlayarak belirlenen tarihe kadar klinik uygulama sorumlularına teslim etmek zorundadır. Klinik uygulamaya devam zorunluluğunu yerine getiren ve “Klinik Uygulama Raporu/Defteri”ni zamanında veren öğrencilerin klinik uygulamayı başarı ile tamamlayıp tamamlamadıkları klinik uygulama sorumluları, koordinatörlükler tarafından değerlendirilir.
Klinik Uygulamalara devam zorunluluğu vardır. İzinsiz, mazeretsiz üç gün üst üste veya yapmakta olduğu klinik uygulama boyunca klinik uygulama süresinin %10'(toplam…..Saat/gün) u oranında devamsızlık yapan öğrencilerin yapmakta olduğu klinik uygulamasına son verilerek, durum koordinatörlüğe ve Bölüm Başkanlığı’na bildirilir. Bu durumda öğrencinin herhangi bir yasal talep hakkı doğmaz.
Klinik uygulama için disiplin işleri
Madde 11
Fizyoterapi Bölümü klinik uygulama öğrencileri, klinik uygulama yerlerinin çalışma, iş koşulları ile disiplin ve iş emniyetine ilişkin kurallarına uyarlar. Tüm Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü klinik uygulama öğrencileri için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın disiplin kuralları geçerlidir.
Klinik Uygulama Sırasında Hastalık ve Kaza Durumu
Madde 12
Klinik uygulama sırasında sağlık problemi sebebiyle klinik uygulamaya üç günden fazla devam edemeyen öğrencilerin klinik uygulamaları kesilerek, durum koordinatörlüğe ve Bölüm Başkanlığı’na bildirilir. Mazeretini raporla bildirmek kaydıyla yapamadığı gün sayısı kadar gün, klinik uygulama süresine eklenir, ancak bu süre toplam sürenin yarısını geçemez.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Yürürlüğü
Madde 13
Bu yönerge Hacettepe Üniversitesi Senatosu tarafından onaylandığı tarihte yürürlüğe girmektedir.
Yürütme
Madde 14
Bu yönerge Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü tarafından yürütülür ve 2024-2025 eğitim öğretim yılı Bahar Sömestrinden itibaren geçerlidir.