Erken Ortopedik Rehabilitasyon Ünitesi (Hastane)

Kuruluş 1983
Çalışanlar
  • Prof. Dr. Hande GÜNEY DENİZ
  • Doç. Dr. Gizem İrem KINIKLI
  • Dr. Öğr. Üyesi Sibel BOZGEYİK
  • Uz. Fzt. Gamze Arın
  • Uz. Fzt. Fırat Tan

Erken Ortopedik Rehabilitasyon Ünitesi (Hastane)

Erken Dönem Ortopedik Rehabilitasyon Ünitesi 1983 yılında açılmıştır. Ünitede Hacettepe Üniversitesi Tıp fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji anabilim dalında gerçekleştirilen alt ekstremite, üst ekstremite ve omurgayı içeren tüm ortopedik cerrahiler (kalça ve diz artroplastileri, kırıklar, kemik ve yumuşak doku tümörleri, metabolik kemik hastalıkları, konjenital deformiteler, gelişme bozuklukları, bağ ve menisküs yaralanmaları…) sonrası hastanede yatış sırasındaki erken dönem rehabilitasyon hizmetleri verilmektedir. Hastaların preoperatif dönemde ve post-operatif birinci günden itibaren Fizyoterapi ve Rehabilitasyona özgü değerlendirmeleri yapıldıktan sonra, hastanın primer ihtiyacına yönelik  kas kuvveti ve eklem hareketini artırıcı fizyoterapi yaklaşımları uygulanmaktadır. Preoperatif eğitim ile başlayan erken dönem rehabilitasyon yapılan cerrahinin korunması ve hastanın en erken dönemde eski fonksiyonelliğine kavuşturulması prensibi ile hastaya özgü planlanmakta ve uygulanmaktadır. Hastanın ağrı yönetimi, olabilecek en erken dönemde mobilizasyonunun sağlanması ve kas inhibisyonunun giderilmesi ile kas kuvvetinin restorasyonu başlıca uygulamalarımız arasında yer almaktadır. Ayrıca taburculuk sonrası ev egzersizlerinin hasta ve hastanın ailesine öğretilmesi, hastanın taburculuk sonrası rehabilitasyon hakkında bilgilendirilmesi ve yönlendirilmesi ünitemiz tarafından sağlanmaktadır. Erken dönem rehabilitasyonun yanında yine Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji anabilim dalındaki poliklinikte muayene olan hastaların ihtiyaç durumunda tarafımıza yönlendirilmesi ile hastaların ev egzersizi ile takibi de ünitemiz elemanlarınca yapılmaktadır.  Bu alanda ünitemiz öğretim elemanları tarafından planlanan ve gerçekleştirilen akademik çalışmalar ile de literatüre katkı sağlanmaktadır.